Yleiset ehdot

Artikkeli 1 - Määritelmät

Näissä ehdoissa tarkoitetaan seuraavaa:

  • Peruuttamisaika: aika, jonka kuluessa kuluttaja voi käyttää peruuttamisoikeuttaan;
  • Kuluttaja: luonnollinen henkilö, joka ei toimi elinkeinon tai ammatin harjoittamisen yhteydessä ja joka tekee etäsopimuksen yrittäjän kanssa;
  • Päivä: kalenteripäivä;
  • Kestosopimus: etäsopimus, joka koskee tuotteiden ja/tai palveluiden sarjaa, jonka toimitus- ja/tai ostopakko on jaettu ajassa;
  • Pysyvä tietoväline: mikä tahansa väline, joka mahdollistaa kuluttajan tai yrittäjän tallentaa hänelle henkilökohtaisesti suunnattua tietoa tavalla, joka mahdollistaa tulevaisuudessa tiedon käytön ja tallennetun tiedon muuttamattoman lisääntymisen.
  • Peruuttamisoikeus: mahdollisuus kuluttajalle peruuttaa etäsopimus peruuttamisajan kuluessa;
  • Yrittäjä: luonnollinen tai oikeushenkilö, joka tarjoaa etämyynnissä kuluttajille tuotteita ja/tai palveluita;
  • Etäsopimus: sopimus, joka tehdään osana yrittäjän järjestelmää etämyyntiin tuotteiden ja/tai palveluiden, jossa sopimuksen tekemisessä käytetään yksinomaan yhtä tai useampaa etäviestintätekniikkaa;
  • Etäviestintätekniikka: väline, jota voidaan käyttää sopimuksen tekemiseen ilman, että kuluttaja ja yrittäjä ovat samanaikaisesti samassa paikassa;
  • Yleiset ehdot: nämä yrittäjän yleiset ehdot.

Artikkeli 3 – Sovellettavuus

Nämä yleiset ehdot koskevat jokaista yrittäjän tarjousta ja jokaista yrittäjän ja kuluttajan välillä tehtyä etäsopimusta ja tilausta. Ennen kuin etäsopimus tehdään, kuluttajalle toimitetaan näiden yleisten ehtojen teksti. Jos tämä ei ole kohtuudella mahdollista, ilmoitetaan ennen etäsopimuksen tekemistä, että yleiset ehdot ovat nähtävillä yrittäjän luona ja ne lähetetään kuluttajalle pyynnöstä maksutta mahdollisimman pian. Jos etäsopimus tehdään sähköisesti, voidaan näiden yleisten ehtojen teksti toimittaa kuluttajalle sähköisesti siten, että kuluttaja voi tallentaa ne helposti pysyvälle tietovälineelle. Jos tämä ei ole kohtuudella mahdollista, ilmoitetaan ennen etäsopimuksen tekemistä, missä yleisiin ehtoihin voi tutustua sähköisesti ja että ne lähetetään kuluttajalle maksutta pyynnöstä sähköisesti tai muulla tavoin. Jos näiden yleisten ehtojen lisäksi sovelletaan myös erityisiä tuote- tai palveluehtoja, sovelletaan toista ja kolmatta kappaletta vastaavasti ja kuluttaja voi ristiriitatilanteessa vedota häntä eniten hyödyttävään määräykseen. Jos jokin tai jotkin näiden yleisten ehtojen määräyksistä ovat milloin tahansa kokonaan tai osittain mitättömiä tai kumottuja, pysyy sopimus ja nämä ehdot muuten voimassa ja kyseinen määräys korvataan yhteisymmärryksessä määräyksellä, joka lähestyy alkuperäistä tarkoitusta mahdollisimman paljon. Tilanteita, joita ei ole näissä yleisissä ehdoissa säännelty, tulee arvioida näiden yleisten ehtojen hengen mukaisesti. Epäselvyydet yhden tai useamman ehtomme määräyksen tulkinnasta tai sisällöstä tulee tulkita näiden yleisten ehtojen hengen mukaisesti.

Artikkeli 4 – Tarjous

Jos tarjouksella on rajoitettu voimassaoloaika tai se tehdään ehdoin, tämä mainitaan selvästi tarjouksessa. Tarjous on sitoumukseton. Yrittäjällä on oikeus muuttaa ja säätää tarjousta. Tarjous sisältää täydellisen ja tarkan kuvauksen tarjotuista tuotteista ja/tai palveluista. Kuvaus on riittävän yksityiskohtainen, jotta kuluttaja voi arvioida tarjousta asianmukaisesti. Jos yrittäjä käyttää kuvia, ne ovat totuudenmukaisia esityksiä tarjotuista tuotteista ja/tai palveluista. Ilmeiset virheet tai ilmeiset virheet tarjouksessa eivät sido yrittäjää. Kaikki kuvat, tiedot ja tiedot tarjouksessa ovat indikaatioita eivätkä voi olla perustana vahingonkorvaukselle tai sopimuksen purkamiselle. Tuotekuvat ovat totuudenmukaisia tarjottujen tuotteiden esityksiä. Yrittäjä ei voi taata, että näytetyt värit vastaavat tarkasti tuotteiden todellisia värejä. Jokainen tarjous sisältää sellaiset tiedot, että kuluttajalle on selvää, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia tarjouksen hyväksymiseen liittyy. Tämä koskee erityisesti: mahdolliset lähetyskulut; miten sopimus syntyy ja mitkä toimet ovat tarpeen sen toteuttamiseksi; onko peruuttamisoikeus sovellettavissa; maksutapa, toimitus ja sopimuksen toteuttaminen; määräaika, jona tarjous voidaan hyväksyä tai jona yrittäjä takaa hinnan; etäviestinnän tekniikan käytön kustannukset, jos ne lasketaan muulla perusteella kuin käytetyn viestintävälineen tavanomaisella perushinnalla; arkistoidaanko sopimus, ja jos on, millä tavalla kuluttaja voi siihen tutustua; miten kuluttaja voi tarkistaa ja tarvittaessa korjata sopimuksen puitteissa antamiaan tietoja ennen sopimuksen tekemistä; mahdolliset muut kielet, joilla sopimus voidaan tehdä, suomen lisäksi; yrittäjän sitoutumat käytännöt ja miten kuluttaja voi tutustua näihin käytäntöihin sähköisesti; etäsopimuksen vähimmäiskesto kestosopimuksen tapauksessa. Valinnainen: saatavilla olevat koot, värit, materiaalit.

Artikkeli 5 – Sopimus

Sopimus syntyy, edellyttäen kappaleen 4 määräyksiä, kuluttajan hyväksyessä tarjouksen ja täyttäessä tarjouksen ehdot. Jos kuluttaja on hyväksynyt tarjouksen sähköisesti, yrittäjä vahvistaa välittömästi sähköisesti tarjouksen hyväksymisen vastaanoton. Niin kauan kuin yrittäjä ei ole vahvistanut tätä hyväksyntää, kuluttaja voi purkaa sopimuksen. Jos sopimus tehdään sähköisesti, yrittäjä toteuttaa asianmukaiset tekniset ja organisatoriset toimenpiteet tietojen elektronisen siirron turvaamiseksi ja varmistaa turvallisen verkkoympäristön. Jos kuluttaja voi maksaa sähköisesti, yrittäjä ottaa käyttöön asianmukaiset turvatoimet. Yrittäjä voi laillisten puitteiden sisällä selvittää, pystyykö kuluttaja täyttämään maksusitoumuksensa, samoin kuin kaikki ne tosiseikat ja tekijät, jotka ovat tärkeitä etäsopimuksen vastuullisessa tekemisessä. Jos yrittäjä tutkimuksen perusteella ei ole hyvä peruste tehdä sopimusta, hänellä on oikeus kieltäytyä perustellusti tilauksesta tai pyynnöstä tai liittää sopimuksen täytäntöönpanoon erityisiä ehtoja. Yrittäjä toimittaa kuluttajalle tuotteen tai palvelun mukana seuraavat tiedot kirjallisesti tai siten, että kuluttaja voi tallentaa ne helposti pysyvälle tietovälineelle: a. yrittäjän käyntiosoitteen, jossa kuluttaja voi tehdä valituksia; b. ehdot ja tapa, jolla kuluttaja voi käyttää peruuttamisoikeutta, tai selkeä ilmoitus peruuttamisoikeuden poissulkemisesta; c. tiedot takuista ja olemassa olevasta huoltopalvelusta oston jälkeen; d. näiden ehtojen artiklan 4 kappaleessa 3 olevat tiedot, ellei yrittäjä ole jo toimittanut näitä tietoja kuluttajalle ennen sopimuksen täytäntöönpanoa; e. vaatimukset sopimuksen irtisanomiseksi, jos sopimus kestää yli vuoden tai on voimassa toistaiseksi. Kestosopimuksen tapauksessa edellisen kappaleen määräys koskee vain ensimmäistä toimitusta. Jokainen sopimus tehdään sillä lykkäävällä ehdolla, että kyseiset tuotteet ovat riittävästi saatavilla.

Artikkeli 6 – Peruuttamisoikeus

Tuotteiden ostossa kuluttajalla on mahdollisuus peruuttaa sopimus ilman syytä 14 päivän kuluessa. Tämä harkinta-aika alkaa kuluttajan tai kuluttajan puolesta toimivan kolmannen, joka ei ole kuljettaja, vastaanottaessa tuotteen, tai: a. jos kuluttaja on tilannut useita tuotteita samassa tilauksessa: päivä, jolloin kuluttaja tai hänen osoittama kolmas osapuoli on vastaanottanut viimeisen tuotteen. Yrittäjä voi, edellyttäen että hän on ilmoittanut tästä selkeästi kuluttajalle ennen tilausprosessia, kieltää tilausten useille tuotteille, joilla on eri toimitusaika. b. jos tuotteen toimitus koostuu useista lähetyksistä tai osista: päivä, jolloin kuluttaja tai hänen osoittama kolmas osapuoli on vastaanottanut viimeisen lähetyksen tai osan; c. sopimuksissa tuotteiden säännöllisestä toimittamisesta tietyn ajan kuluessa: päivä, jolloin kuluttaja tai hänen osoittama kolmas osapuoli on vastaanottanut ensimmäisen tuotteen. Palvelusopimuksissa ja digitaalisen sisällön toimituksessa, jota ei toimiteta aineellisella välineellä, kuluttajalla on mahdollisuus peruuttaa sopimus ilman syytä 14 päivän kuluessa. Tämä harkinta-aika alkaa sopimuksen tekemispäivästä. Jos yrittäjä ei ole antanut kuluttajalle lain vaatimalla tavalla tietoja peruuttamisoikeudesta tai täytäntöönpanolomaketta peruutusta varten, harkinta-aika päättyy 12 kuukauden kuluttua alkuperäisen harkinta-ajan päättymisen jälkeen kappaleen 2 ja 3 mukaisesti. Jos yrittäjä on antanut kuluttajalle tarvittavat tiedot harkinta-ajan alkamiselle, harkinta-aika päättyy 14 päivän kuluttua siitä päivästä, jolloin kuluttaja vastaanotti nämä tiedot. Peruuttamisoikeuden käyttämiseksi kuluttajan tulee ilmoittaa tästä yrittäjälle harkinta-ajan sisällä täytäntöönpanolomakkeen avulla tai muulla yksiselitteisellä tavalla.

Artikkeli 7 – Peruuttamisen kustannukset

Jos kuluttaja käyttää peruuttamisoikeuttaan, tuotteiden palautuskustannukset ovat kuluttajan vastuulla. Jos kuluttaja on maksanut summan, yrittäjä palauttaa tämän summan mahdollisimman pian, mutta viimeistään 14 päivän kuluessa peruutuksesta. Tämä edellyttää, että tuote on vastaanotettu takaisin verkkokauppiaalta tai että palautuksesta on esitetty lopullinen todiste.

Artikkeli 8 – Peruuttamisoikeuden poissulkeminen

Yrittäjä voi sulkea kuluttajan peruuttamisoikeuden pois tuotteille, kuten kohdissa 2 ja 3 on kuvattu. Peruuttamisoikeuden poissulkeminen on voimassa vain, jos yrittäjä on ilmoittanut tästä selkeästi tarjouksessa tai ainakin ennen sopimuksen tekemistä. Peruuttamisoikeuden poissulkeminen on mahdollista vain seuraaville tuotteille: a. jotka yrittäjä on tuottanut kuluttajan eritelmien mukaisesti; b. jotka ovat selvästi henkilökohtaisia; c. joita ei luonteensa vuoksi voida palauttaa; d. jotka voivat nopeasti pilaantua tai vanhentua; e. joiden hinta on sidottu rahoitusmarkkinoiden vaihteluihin, joihin yrittäjä ei voi vaikuttaa; f. irtonaiset sanomalehdet ja aikakauslehdet; g. ääni- ja kuvatallenteet sekä tietokoneohjelmistot, joiden sinetin kuluttaja on rikkonut; h. hygieniatuotteet, joiden sinetin kuluttaja on rikkonut.

Peruuttamisoikeuden poissulkeminen on mahdollista vain seuraaville palveluille: a. majoitusta, kuljetusta, ravintolapalveluja tai vapaa-ajan viettoa tiettynä päivänä tai tietyn ajanjakson aikana; b. joiden toimitus on alkanut kuluttajan nimenomaisella suostumuksella ennen harkinta-ajan päättymistä; c. vedonlyöntiä ja arpajaisia koskevat palvelut.

Artikkeli 9 – Hinta

Tarjouksessa mainitun voimassaoloajan aikana tarjottujen tuotteiden ja/tai palvelujen hintoja ei koroteta, lukuun ottamatta muutoksia arvonlisäverokannoissa. Edellisen kohdan poikkeuksena yrittäjä voi tarjota tuotteita tai palveluja, joiden hinnat ovat sidottuja rahoitusmarkkinoiden vaihteluihin ja joihin yrittäjä ei voi vaikuttaa, vaihtelevin hinnoin. Tämä vaihteluiden sidonnaisuus ja se, että mahdollisesti mainitut hinnat ovat ohjehintoja, mainitaan tarjouksessa. Hintojen korotukset 3 kuukauden kuluessa sopimuksen tekemisestä ovat sallittuja vain, jos ne johtuvat lakisääteisistä määräyksistä tai säännöksistä. Hintojen korotukset 3 kuukauden kuluttua sopimuksen tekemisestä ovat sallittuja vain, jos yrittäjä on tämän sopinut ja: a. ne johtuvat lakisääteisistä määräyksistä tai säännöksistä; tai b. kuluttajalla on oikeus irtisanoa sopimus hintojen korotuspäivästä alkaen.

Kaikki hinnat ovat paino- ja kirjoitusvirheiden varauksella. Paino- ja kirjoitusvirheistä johtuvista seurauksista ei oteta vastuuta. Paino- ja kirjoitusvirheiden sattuessa yrittäjän ei tarvitse toimittaa tuotetta virheellisen hinnan mukaisesti.

Artikkeli 10 – Yhdenmukaisuus ja takuu

Yrittäjä takaa, että tuotteet ja/tai palvelut vastaavat sopimusta, tarjouksessa mainittuja eritelmiä, kohtuullisia vaatimuksia luotettavuuden ja/tai käytettävyyden suhteen sekä sopimuksen tekohetkellä voimassa olevia lakisääteisiä säännöksiä ja/tai hallituksen määräyksiä. Jos on sovittu, yrittäjä takaa myös, että tuote soveltuu muuhun kuin normaaliin käyttöön.

Yrittäjän, valmistajan tai maahantuojan antama takuu ei rajoita kuluttajan lakisääteisiä oikeuksia ja vaatimuksia, joita kuluttaja voi esittää yrittäjää kohtaan sopimuksen perusteella. Mahdolliset viat tai virheellisesti toimitetut tuotteet on ilmoitettava yrittäjälle kirjallisesti 14 päivän kuluessa toimituksesta. Tuotteet on palautettava alkuperäisessä pakkauksessa ja uudessa kunnossa.

Yrittäjän takuuaika vastaa valmistajan takuuaikaa. Yrittäjä ei kuitenkaan ole koskaan vastuussa tuotteiden lopullisesta soveltuvuudesta kuluttajan yksittäiseen käyttöön eikä mahdollisista neuvoista tuotteiden käytön tai soveltamisen suhteen.

Takuu ei koske, jos:

  • Kuluttaja on itse korjannut ja/tai muokannut toimitettuja tuotteita tai antanut niiden korjauksen ja/tai muokkauksen kolmansille osapuolille.
  • Toimitetut tuotteet ovat altistuneet epätavallisille olosuhteille tai niitä on muuten käsitelty huolimattomasti tai ne ovat vastoin yrittäjän ja/tai pakkauksen ohjeita.
  • Tuotteiden puutteellisuus on kokonaan tai osittain seurausta hallituksen asettamista tai asettamista määräyksistä käytettyjen materiaalien luonteesta tai laadusta.

Artikkeli 11 – Toimitus ja toteutus

Yrittäjä noudattaa suurinta mahdollista huolellisuutta vastaanottaessaan ja toteuttaessaan tuote- ja palvelutilauksia. Ottaen huomioon, mitä näissä yleisissä ehdoissa on määrätty artikkelissa 4, yrittäjä toteuttaa hyväksytyt tilaukset viipymättä mutta viimeistään 30 päivän kuluessa, ellei kuluttaja ole suostunut pidempään toimitusaikaan.

Jos toimitus viivästyy tai jos tilausta ei voida toteuttaa tai se voidaan toteuttaa vain osittain, kuluttaja saa tästä ilmoituksen viimeistään 30 päivää tilauksen tekemisen jälkeen. Kuluttajalla on tällöin oikeus purkaa sopimus ilman kustannuksia ja oikeus mahdolliseen korvaukseen.

Jos sopimus puretaan edellisen kohdan mukaisesti, yrittäjä palauttaa kuluttajan maksaman summan mahdollisimman pian, mutta viimeistään 14 päivän kuluessa purkamisesta. Jos tilatun tuotteen toimitus osoittautuu mahdottomaksi, yrittäjä pyrkii tarjoamaan korvaavan tuotteen. Selkeä ilmoitus korvaavan tuotteen toimituksesta annetaan viimeistään toimitushetkellä. Korvaavien tuotteiden kohdalla peruuttamisoikeutta ei voida sulkea pois. Mahdolliset palautuskustannukset ovat yrittäjän vastuulla.

Tuotteiden vaurioitumis- ja/tai katoamisriski kuuluu yrittäjälle, kunnes tuotteet on toimitettu kuluttajalle tai ennalta nimetyllä ja yrittäjälle ilmoitetulla edustajalle, ellei toisin ole sovittu.

Artikkeli 12 – Pitempiaikaiset sopimukset: irtisanominen ja jatkaminen

Irtisanominen

Kuluttaja voi irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen, joka koskee tuotteiden (mukaan lukien sähkö) tai palvelujen säännöllistä toimitusta, milloin tahansa noudattaen sovittuja irtisanomissääntöjä ja enintään yhden kuukauden irtisanomisaikaa. Kuluttaja voi irtisanoa määräaikaisen sopimuksen, joka koskee tuotteiden (mukaan lukien sähkö) tai palvelujen säännöllistä toimitusta, sopimuskauden lopussa noudattaen sovittuja irtisanomissääntöjä ja enintään yhden kuukauden irtisanomisaikaa.

Kuluttaja voi irtisanoa edellisissä kohdissa mainitut sopimukset:

  • milloin tahansa, eikä häntä voida rajoittaa irtisanomaan tiettynä ajankohtana tai tietyllä ajanjaksolla;
  • vähintään samalla tavalla kuin hän on tehnyt sopimuksen;
  • aina samalla irtisanomisajalla, jonka yrittäjä on itselleen asettanut.

Jatkaminen

Määräaikaista sopimusta, joka koskee tuotteiden (mukaan lukien sähkö) tai palvelujen säännöllistä toimitusta, ei saa hiljaisesti jatkaa tai uudistaa määräajaksi. Poiketen edellisestä kohdasta, määräaikainen sopimus, joka koskee päivä-, uutis- ja viikkolehtien sekä aikakauslehtien säännöllistä toimitusta, voidaan hiljaisesti jatkaa enintään kolmen kuukauden määräajaksi, jos kuluttaja voi irtisanoa tämän jatketun sopimuksen jatkoajan lopussa enintään yhden kuukauden irtisanomisajalla.

Määräaikaista sopimusta, joka koskee tuotteiden tai palvelujen säännöllistä toimitusta, voidaan jatkaa hiljaisesti toistaiseksi, jos kuluttaja voi milloin tahansa irtisanoa sopimuksen enintään yhden kuukauden irtisanomisajalla ja enintään kolmen kuukauden irtisanomisajalla, jos sopimus koskee päivä-, uutis- ja viikkolehtien sekä aikakauslehtien säännöllistä, mutta harvemmin kuin kerran kuukaudessa tapahtuvaa toimitusta.

Rajoitetun keston sopimus, joka koskee päivä-, uutis- ja viikkolehtien sekä aikakauslehtien säännöllistä tutustumistoimitusta (koe- tai tutustumistilaus), ei jatku hiljaisesti ja päättyy automaattisesti kokeilu- tai tutustumisjakson jälkeen.

Kesto

Jos sopimus on voimassa yli vuoden, kuluttaja voi vuoden kuluttua irtisanoa sopimuksen milloin tahansa enintään yhden kuukauden irtisanomisajalla, ellei kohtuullisuus ja oikeudenmukaisuus estä irtisanomista ennen sovitun keston päättymistä.

Artikkeli 13 – Maksu

Mikäli toisin ei ole sovittu, kuluttajan on maksettava velkasummat 7 arkipäivän kuluessa harkinta-ajan alkamisesta, kuten artikkelissa 6 kohta 1 on määritelty. Palvelusopimuksen tapauksessa tämä ajanjakso alkaa siitä, kun kuluttaja on vastaanottanut sopimuksen vahvistuksen. Kuluttajan on ilmoitettava yrittäjälle viipymättä annetut tai mainitut maksutietojen virheet.

Jos kuluttaja ei maksa ajallaan, yrittäjällä on lakisääteisiä rajoituksia noudattaen oikeus periä kuluttajalta kohtuulliset etukäteen ilmoitetut kustannukset.

Artikkeli 14 – Valitusmenettely

Sopimuksen toteutusta koskevat valitukset on toimitettava yrittäjälle täydellisesti ja selkeästi kuvattuna 7 päivän kuluessa siitä, kun kuluttaja on havainnut puutteet. Yrittäjälle toimitetut valitukset käsitellään 14 päivän kuluessa vastaanottopäivästä. Jos valitus vaatii ennakoitua pidempää käsittelyaikaa, yrittäjä vastaa 14 päivän kuluessa vastaanottamisilmoituksella ja arvioi, milloin kuluttaja voi odottaa tarkempaa vastausta.

Jos valitusta ei voida ratkaista yhteisymmärryksessä, syntyy erimielisyys, joka on riidanratkaisumenettelyn alainen. Valitus ei keskeytä yrittäjän velvoitteita, ellei yrittäjä ole kirjallisesti toisin ilmoittanut. Jos valitus katsotaan yrittäjän toimesta perustelluksi, yrittäjä valitsee, korvaako hän toimitetut tuotteet ilmaiseksi vai korjaako hän ne.

Artikkeli 15 – Riidat

Näihin yleisiin ehtoihin liittyvät yrittäjän ja kuluttajan väliset sopimukset ovat yksinomaan Alankomaiden lain alaisia. Tämä koskee myös silloin, kun kuluttaja asuu muissa maissa.